It is wer sa fier, Poëzie Zaterdag yn Café Marktzicht

Publisearre op 6 juni 2024

Zaterdag 15 juni vanaf 20:00 uur is er weer Poëzie Zaterdag in Café Marktzicht! Dit is het poëzie-evenement van Drachten, waar tal van diverse dichters, singer-songwriters en andere taalartiesten hun kunsten vertonen.

Na het grote succes van de voorgaande edities, staan er weer vele woordkunstenaars te trappelen om hun kunsten aan u te tonen op deze 12e editie! Bekende koppen als Bram Zielman, Wieger Oepke en organisator, M.C. en dichter Erik de Boer is er natuurlijk ook. Nieuwe namen als Mijke Erynga en Bart Adjudant en oude bekenden als Jankobus Seunnenga zullen voordragen. Wie weet zijn er ook weer spontane sprekers. Het zal weer een poëtische bonte boel worden. En als dat nog niet genoeg is kunt u ook de bundels van de artiesten aanschaffen en is de entree gratis!

Bram Zielman alias Bramzes komt ook graag zijn ding doen. Hij is een groot liefhebber van de  provo’s, waar hij het publiek graag mee in aanmerking brengt. Ook draagt hij eigen werk voor, al dan niet uit de bundels Veel Geluk, een Beetje Mzzl en Halverwege.

Wieger Oepke is een globetrotter die bij Zwolle al heimwee krijgt. Een strompelschilder en een plaatjesmaker. Een koeienkontenkijker en een r.c. coureur, tabakteler, geitenhouder in ruste en iemand die de vriendschap zoekt. Handen en voeten geven aan een vervaagd begrip. Eelt krijgen op zijn ziel en zichzelf eens worden en dan met veel veren in de kont de illusie hebben dat hij iemand is. Ervaar zijn wereld in zijn eerste dichtbundel Tarfûgel 19.

Mijke Eryng schrijft komische, korte verhalen en gedichten over dingen die haar overkomen en opvallen. Zoals

Mijke Eryng

Mijke Eryng

tenenkrommende datingprofielen, Meneer van Uhmmm, 2C-B-trips, Meneer Boterkip, werkcrushes, ene Linda, puberproblemen in de pashokjes, achteruitkijkspiegelmannen en draaiorgels. Daarnaast draagt ze soms ook voor uit haar puberdagboek en was ze al eerder te horen bij Poëzie Met, Poëzie op Zondag & de Dichtclub. Ook is ze sinds kort mede-organisator van het maandelijkse poëziepodium Natte Neuzen.

Bart Adjudant

Bart Adjudant

Bart Adjudant speelt met taal. In 2017 begon hij een Facebookpagina waar hij dagelijks een gedicht plaatst. In 2019 verscheen zijn bundel Kapsoones, verder is werk van hem opgenomen in diverse bundels en in de LightVerse-special van literair tijdschrift Ballustrada. Naast zijn dagelijkse verzen op sociale media plaatst hij werk op HVV en gedichten.nl. Op YouTube leest hij iedere zondag light verse voor ‘uit mijn boekenkast’ en op woensdag een gedicht van hemzelf. Onlangs jaar trad hij  o.m. op tijdens de Lichte Gedichten Dag en de Driekdag. Hij was een der genomineerden bij de Willem Wilmink Dichtwedstrijd.

De Friese oerpunker Jankobus Seunnenga, die van 2019 tot 2021 streekdichter van de gemeente Noardeast-Fryslân was en in 2022 winnaar van de Ina Dammanprijs, verwierf bekendheid met de band Kobus gaat naar Appelscha, door muziekkrant OOR betiteld als de beste punkband die Nederland ooit heeft gehad, en het ADHD-country- & folkduo Pigmeat. Het Dagblad van het Noorden schreef naar aanleiding van een optreden: ‘In Seunnenga valt een Drs. P.- achtige klasse te ontwaren, gebaseerd op een droogkomische presentatie van ontroerend-absurdistische liedjes’. Z’n dichtbundel Slijp Steen werd zeer goed ontvangen.

Erik de Boer zijn voordrachten zijn dadaïstisch absurdistisch te noemen. Zijn gedichten zijn soms al begonnen voor men het door heeft en zitten vol woord-, taal- en klankspelingen. Met zijn prikkelende performance en ontregelende teksten zet hij de toeschouwer op het verkeerde been en aan het nadenken. Van zijn tweede dichtbundel ‘Een Waging Pogen’ heeft hij de gelijknamige voorstelling gemaakt, die in première ging op het Amsterdam Fringe Festival.

Dus kom dat zien en horen onder het genot van een poëtisch potje pils! Meer informatie en opgeven als artiest kan allemaal via  www.erikdeboerart.com/poezie-zaterdag.

PS zet alvast de volgende editie in uw agenda: 7 september.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels