Poëzie Zaterdag

Publisearre op 23 september 2024

Zaterdag 5 oktober is er weer Poëzie Zaterdag in Café Marktzicht! Dit is het poëzie-evenement van Drachten, waar tal van diverse dichters, singer-songwriters en andere taalartiesten hun kunsten vertonen. En het belooft zeker een feest te worden! Deze editie is de Dr8* N8 (Drachtster Nacht) van de Poëzie! Waarom naar de Randstad gaan, als je het ook in Drachten kan vieren?

Jankobus Seunninga

Jankobus Seunninga

Na het grote succes van de voorgaande edities staan er weer vele woordkunstenaars te trappelen om hun kunsten aan u te tonen! Bekende koppen als Jankobus Seunnenga, Wieger Oepke en organisator, M.C. en (gemeente)dichter Erik de Boer is er natuurlijk ook. Nieuwe namen als Lara Kool en René Alberts en oude bekenden als Hans Schellingerhout zullen voordragen. Wie weet zijn er ook weer spontane sprekers. Het zal weer een poëtische bonte boel worden. En als dat nog niet genoeg is kunt u ook de bundels van de artiesten aanschaffen en is de entree gratis!

Info en opgeven als artiest: www.erikdeboerart.com/poezie-zaterdag

René Alberts is ‘dichter in woord en beeld’. Het ‘woord’ vindt met grote regelmaat zijn plek in zijn gedichten. Daarmee treedt hij ook op en geeft hij in eigen beheer dichtbundels uit. Het ‘beeld’ vindt zijn weg in de foto’s die hij maakt. Zowel in ‘woord’ als in ‘beeld’ zijn kijken en luisteren de belangrijkste ingrediënten. Samen met andere terugkerende componenten in zijn werk bouwt hij zo aan zijn eigen wonderlijke universum. René is deel van dichterscollectief B-HARD. Vier keer per jaar organiseren zij een middag of avond met poëzie en muziek in Groningen, Assen of Leeuwarden.

Lara Kool - foto Natalia Balanina

Lara Kool – foto Natalia Balanina

Lara Kool (1985) is geboren in Tilburg, maar grotendeels opgegroeid in Assen. Op haar 32e verhuisde ze naar Dokkum, waar ze Fries leerde. Ze is student aan de Skriuwersfakskoalle en is aangesloten bij dichterskollektyf Rixt. Ze schrijft voornamelijk (Friese) gedichten en korte verhalen, voor volwassenen en kinderen. Bijvoorbeeld voor de Ensafh, de Tsjil en het FeRstival. Ze heeft de wintereditie 2023 van de boekenleggers van Leeuwarden City of Literature geschreven en één van haar gedichten staat op een paneel langs de wandelroute ‘It Dichterspaad’ in Oudega. Voor de ‘spannende proazasimmer‘ van de Leeuwarder Courant in samenwerking met de Moanne, stond haar verhaal in de krant en De Moanne nummer 4.

Wieger Oepke is een globetrotter die bij Zwolle al heimwee krijgt. Een strompelschilder en een plaatjesmaker. Een koeienkontenkijker en een r.c. coureur, tabakteler, geitenhouder in ruste en iemand die de vriendschap zoekt. Handen en voeten geven aan een vervaagd begrip. Groot zijn in het klein. Eelt krijgen op zijn ziel en zichzelf eens worden en dan met veel veren in de kont de illusie hebben dat hij iemand is.

De Friese oerpunker Jankobus Seunnenga, die van 2019 tot 2021 streekdichter van de gemeente Noardeast-Fryslân was en in 2022 winnaar van de Ina Dammanprijs, verwierf bekendheid met de band Kobus gaat naar Appelscha, door muziekkrant OOR betiteld als de beste punkband die Nederland ooit heeft gehad, en het A.D.H.D.-country- & folkduo Pigmeat. Het Dagblad van het Noorden schreef naar aanleiding van een optreden: ‘In Seunnenga valt een Drs. P.-achtige klasse te ontwaren, gebaseerd op een droogkomische presentatie van ontroerend-absurdistische liedjes’. Z’n dichtbundel ‘Slijp Steen’ werd zeer goed ontvangen. Onder andere het Lust For Life Magazine: muziek van een van de meest oorspronkelijke talenten van de Friese muziekwereld.

Eddy Wullink (1951) een verdwaalde Tukker. Na de stad Groningen in Ten Boer neergestreken. Beeldend kunstenaar, heeft de saaiheid van het bestaan omgezet in creatieve brandstof. Hij ruilde postzegels en sigarenbandjes in voor pen en papier, en begon met het schetsen van de wereld om zich heen. Mini-observaties van de natuur, de mens en het leven als één groot theater. Ironisch, relativerend en een tikje cynisch, blijft Eddy ons vermaken met zijn bundels, zoals de recente ‘Loop door’. Want zoals Eddy zegt, bewegen – zelfs met je gedachten – houdt je gezond!

Mijke Eryng (1989) schrijft komische, korte verhalen en gedichten over dingen die haar overkomen en opvallen. Zoals tenenkrommende datingprofielen, Meneer van Uhmmm, 2C-B-trips, Meneer Boterkip, werkcrushes, ene Linda, puberproblemen in de pashokjes, achteruitkijkspiegelmannen en draaiorgels. Daarnaast draagt ze soms ook voor uit haar puberdagboek en was ze al eerder te horen bij Poëzie Met, Poëzie op Zondag & de Dichtclub. Ook is ze sinds kort mede-organisator van het maandelijkse poëziepodium Natte Neuzen.

Na zijn studie vormgeving op de kunstacademie in Groningen richtte Steven Krol het bedrijf Zinniger op, dat gespecialiseerd is in architecturale oplossingen voor de gezondheidszorg. Daarnaast is hij al jaren actief als fotograaf waarbij hij subtiel kleine en grote verhalen van straat opraapt. Vanuit een dieper verlangen om taal te geven aan dat wat lastig verwoord kan worden begon hij vijf jaar geleden met schrijven. Zijn gedichten gaan over het mooie en het lelijke, en alles wat daar tussen ligt, op het vlak van intermenselijke relaties en persoonlijke ontwikkeling. Een zoektocht om tussen de regels persoonlijke ervaringen te verweven die tegelijkertijd universeel zijn.

Bart speelt met taal. In 2017 begon hij een Facebookpagina waar hij dagelijks een gedicht plaatst. In 2019 verscheen zijn bundel Kapsoones, verder is werk van hem opgenomen in diverse bundels en in de LightVerse-special van literair tijdschrift Ballustrada. Naast zijn dagelijkse verzen op sociale media plaatst hij werk op HVV en gedichten.nl. Op YouTube leest hij iedere zondag light verse voor ‘uit mijn boekenkast’ en op woensdag een gedicht van hemzelf. Onlangs jaar trad hij  o.m. op tijdens de Lichte Gedichten Dag en de Driekdag. Hij was een der genomineerden bij de Willem Wilmink Dichtwedstrijd.

Mario Theun Duursema sommigen kennen hem als Mario en sommigen als Theun. Geboren in Amsterdam en op z’n 7e verhuisd naar Friesland, waar hij gewoonde in Wijnjeterp en Donkerbroek en het grootste deel van zijn leven tot nu in Drachten. Gewerkt als slager met tussendoor nog wat andere beroepen is hij nu gepensioneerd. Dichten en poëzie vond ik altijd  leuk om te horen van Candellicht tot schrijvers als Remco  Cammert en de liedjes van Robbert long tot Acda en De Munnik tot zelfs Hazes (leuke rijmelarij). Ook geniet hij van zijn kleinkinderen en de extra vrije tijd en de sportschool.

Fred Hoekstra woont in Oldeberkoop, Friesland sinds 1979 als  Nij-Stellingwarver die in het Nederlands en het Engels zijn gedichten schrijft. In een eerder leven runde hij Boekmakerij Ganglion en met Groep De Geus uit Amsterdam e.o. ook het tijdloos schrift DE GEUS voor Ons Dagelijks Brood. Poem2music is zijn specialiteit: zegge en schrijve neme men een Spoken Word gedicht in eigen Dada Stijl en voerde dit kunstwerkje uit op ritmische fusion jazz of wereldmuziek op radio of op toneel. Fred Hoekstra is zijn leven lang radiodichter en zijn Saturdaynight programma Radio van Verre. Nu dus terug in Dada dorp Dr8888.

Smallingerlands gemeentedichter Erik de Boer zijn voordrachten zijn dadaïstisch absurdistisch te noemen. Zijn gedichten zijn soms al begonnen voor men het door heeft en zitten vol woord-, taal- en klankspelingen. Met zijn prikkelende performance en ontregelende teksten zet hij de toeschouwer op het verkeerde been en aan het nadenken. Van zijn tweede dichtbundel ‘Een Waging Pogen’ heeft hij de gelijknamige voorstelling gemaakt, die in première ging op het Amsterdam Fringe Festival.

Dus kom dat zien en horen onder het genot van een poëtisch potje pils! En zet alvast de volgende editie in uw agenda: 16 november.

Poëzie Zaterdag

5 oktober om 20:00u

Locatie: Café Marktzicht, Oudeweg 14, 9203 AG Drachten

Facebook-evenement 

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels